CV

Over mij

Margot Brautigam – Truijens  is sinds 1986 werkzaam als fysiotherapeut in de eerste en tweede lijn. Sinds september 2007 in Amstelveen

Margot Brautigam“Mijn interesse voor voeding is al vele jaren geleden gewekt, toen ik in het ziekenhuis waar ik werkte zag dat het voorkomen van doorligwonden duidelijk samenhing met een eiwitrijkere voeding. Dat geeft globaal aan wat voeding kan doen; de orthomoleculaire geneeskunde gaat nog veel verder met het optimaliseren van de voeding.”

Wat is volgens jou de kracht van orthomoleculaire geneeskunde?

“De kracht van deze behandelmethode ligt in de preventie van ziekte en de natuurlijke behandeling daarvan. Geen onderdrukking van symptomen maar zoeken naar oorzaken van een ontsporing. Juist de puzzelstukjes bij elkaar zoeken vind ik een mooie uitdaging”

Wat doet het voor mensen?

“Uit eigen ervaring weet ik dat je je door gezond, volwaardig te eten en leven, veel beter kunt voelen dan je denkt. En dat is een geweldige ervaring.”

Hoe ben je hiervoor opgeleid?

“Ik ben afgestudeerd bij Ortholinea (basis- en vervolgopleiding Orthomoleculaire Geneeskunde). Daarna de specialisatie “darmen”, waar de basis van de gezondheid ligt.”

Hoe past het bij je praktijk in fysiotherapie?

“De combinatie fysiotherapie en orthomoleculaire geneeskunde is ideaal. Een prachtige complementaire benadering. Kijk maar eens wat er voor een diabeticus te halen is: beweging (instelling insuline), conditieverbetering, voetentraining, voedingsadvies, afremmen degeneratie-effecten.
Bij gewrichtsklachten: beweging, houdingscorrectie, eventueel podologische zorg, relatie immuunsysteem, darm en voeding. Veel aanknopingspunten dus. En dat geldt voor nog veel meer aandoeningen.”

Inmiddels ben ik niet meer werkzaam als fysiotherapeut en heb de Master Physician Assistant “PA” afgerond, opgeleid in de neurologie met als specialisatie “Slaap”. Op het moment ben ik werkzaam in de orthopedie.

Hoe ontwikkel je dit verder?

“De wetenschap staat niet stil dus ook ik blijf bijscholen. Na de opleiding tot orthomoleculair therapeut heb ik de speciale darmopleiding bij Ralph Abels (laboratorium RP-vitamino) gevolgd, omdat de darmen het belangrijkste regelcentrum van het welbevinden zijn. Is het daar pluis, dan gaat het goed met je! Omgekeerd kunnen heel veel klachten veroorzaakt worden door een niet goed functionerend darmstelsel. Dat pak je in de eerste plaats aan met voeding. Maar ook met orthomoleculaire middelen of kruiden.”

 Hoe zorg je voor een wetenschappelijke basis?

“Het is belangrijk dat hetgeen ik doe een wetenschappelijke achtergrond heeft. Ik zal mijn consulten dan ook altijd combineren met onderzoek en wat de literatuur daarover weergeeft en blijf me voortdurend ontwikkelen.”