Orthomoleculaire geneeskunde dateert uit de jaren ’50. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.
De prominente scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in het tijdschrift Science in 1968, waar hij de volgende definitie gaf:
“Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.”
Ja, orthomoleculaire therapie is een alternatieve (dus niet-reguliere) behandelmethode. Ik combineer dit met mijn werk als fysiotherapeut en podoloog. Ik vind het belangrijk dat wat ik doe een wetenschappelijke achtergrond heeft. Mijn consulten zijn daarom, behalve op medische kennis en voedingskennis, altijd gebaseerd op uitgebreid (laboratorium)onderzoek en literatuurstudie.
Ik ben BIG-geregistreerd (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) en aangesloten bij de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) en het RBNG (Register van Beroepsbeoefenaren in de Natuurlijke Gezondheidszorg).
Dat hangt af van uw verzekeraar en de door u afgesloten polis. Ca. 25 verzekeringsmaatschappijen vergoeden mijn consulten geheel of gedeeltelijk, zie de website www.mbog.nl. Of controleer hier online.
Mijn registratie bij BIG, de MBOG en het RBNG maakt de kans op vergoeding groter. Ik ben geregistreerd bij de MBOG onder nummer 673TL en bij het HBO-register Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg onder nummer 609064R.
Het basisontlastingsonderzoek wordt – onafhankelijk van de verzekeringsmaatschappij – grotendeels vergoed.
Kleine onderzoeken die ter plaatse kunnen worden gedaan (cholesterol, urine, botdichtheid) zijn binnen een consult 10% goedkoper.
Een enkele verzekeraar vergoedt ook de supplementen. Als u die binnen een behandeling aanschaft, bent u 10% goedkoper uit dan bij een ‘losse’ aankoop van supplementen.
Wat zijn de voordelen:
• Je verliest in 10 dagen gemiddeld 2 tot 4 kg bij vrouwen en 3 tot 6 kg bij mannen,
• Een eventuele koolhydraatverslaving verdwijnt,
• Duuratleten, zoals hardlopers en wielrenners, hebben ineens een veel groter vermogen tot de aanmaak van energie,
• Herstel na sporten verloopt sneller,
• Je suikerstofwisseling verbetert, je cholesterol daalt, je bloeddruk daalt in veel gevallen.