FAQ

Waar komt de orthomoleculaire geneeskunde vandaan?

Orthomoleculaire geneeskunde dateert uit de jaren ’50. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende.

De prominente scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in het tijdschrift Science in 1968, waar hij de volgende definitie gaf:

“Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn.”

Is het een alternatieve geneeswijze?

Ja, orthomoleculaire therapie is een alternatieve (dus niet-reguliere) behandelmethode. Ik combineer dit met mijn werk als fysiotherapeut en podoloog. Ik vind het belangrijk dat wat ik doe een wetenschappelijke achtergrond heeft. Mijn consulten zijn daarom, behalve op medische kennis en voedingskennis, altijd gebaseerd op uitgebreid (laboratorium)onderzoek en literatuurstudie.

Ik ben BIG-geregistreerd (Beroepen Individuele Gezondheidszorg) en aangesloten bij de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) en het RBNG (Register van Beroepsbeoefenaren in de Natuurlijke Gezondheidszorg).

Vergoedt mijn verzekeraar dat?

Dat hangt af van uw verzekeraar en de door u afgesloten polis. Ca. 25 verzekeringsmaatschappijen vergoeden mijn consulten geheel of gedeeltelijk, zie de website www.mbog.nl. Of controleer hier online.

Mijn registratie bij BIG, de MBOG en het RBNG maakt de kans op vergoeding groter. Ik ben geregistreerd bij de MBOG onder nummer 673TL en bij het HBO-register Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg onder nummer 609064R.

Het basisontlastingsonderzoek wordt – onafhankelijk van de verzekeringsmaatschappij – grotendeels vergoed.
Kleine onderzoeken die ter plaatse kunnen worden gedaan (cholesterol, urine, botdichtheid) zijn binnen een consult 10% goedkoper.

Een enkele verzekeraar vergoedt ook de supplementen. Als u die binnen een behandeling aanschaft, bent u 10% goedkoper uit dan bij een ‘losse’ aankoop van supplementen.

Is het wel nodig extra voedingssupplementen te nemen? Ik eet altijd gezond.
Tegenwoordig bevat de voeding veel minder voedingsstoffen dan vroeger. Dat komt omdat de bodem waarop verbouwd wordt armer is, waardoor de voeding onvolwaardig is (leeg voedsel). Zo is bijvoorbeeld door de toepassing van kunstmest vrijwel alle zink uit de bodem verdwenen, zodat u dat door het eten van verse groenten niet meer binnen krijgt.
Krijg ik niet een te hoge dosis voedingsstoffen binnen?
Sommige artsen waarschuwen voor overdosering bij gebruik van voedingssupplementen. Maar binnen de orthomoleculaire geneeskunde wordt gewerkt met aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH), de orthomoleculaire dagdosis (ODD), safe upper levels (SUL) en wordt de medische kennis over verantwoorde doseringen van vitaminen en mineralen in acht genomen. Met andere woorden: u hoeft niet bang te zijn voor overdosering.
Hoe en wat over de 10-daagse Sportvasten Kuur
Met Sportvastenkuur zal je de glycogeenvoorraad in je spieren en in je lever opmaken, waardoor je lichaam een metabole switch zal maken en overgaat van suiker- op vetverbranding. De metabole switch wordt bereikt door een specifieke combinatie van voeding, vasten, suppletie en sporten toe te passen. Na de kuur van 10 dagen blijft het resultaat behouden door een aantal eenvoudige richtlijnen op te volgen (‘Keep the Switch’). De sportvasten traject is bestaat uit 3 fases: 1) Prepare for the switch, 2) Make the switch en 3) Keep the switch.

Wat zijn de voordelen:
• Je verliest in 10 dagen gemiddeld 2 tot 4 kg bij vrouwen en 3 tot 6 kg bij mannen,
• Een eventuele koolhydraatverslaving verdwijnt,
• Duuratleten, zoals hardlopers en wielrenners, hebben ineens een veel groter vermogen tot de aanmaak van energie,
• Herstel na sporten verloopt sneller,
• Je suikerstofwisseling verbetert, je cholesterol daalt, je bloeddruk daalt in veel gevallen.